Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Playlist/

TROPENMUSEUM

17-04-2014

Dat het Tropenmuseum een indrukwekkende vaste collectie heeft wist ik. Maar wat ik me niet had gerealiseerd is wat er allemaal wel niet in de depots van het museum staat...Uit die ruim 300.000 objecten (schilderijen, foto's en sieraden nog niet eens meegerekend) mag ik een eigen keuze maken als gastcurator. Ongeacht herkomst, waarde of museale status als topstuk: gewoon wat ik mooi vind.

Met dit grote voorrecht ben ik begonnen mij te oriënteren op deze monsterklus. Door de astronomische hoeveelheid objecten te browsen in het archief, lawine van informatie en vooral schoonheid. Maar waar te beginnen? Bij schilderkunst, tekeningen, fotografie?  Door te zoeken op land, herkomst, deelverzameling, kleur? Of toch maar op zoekwoord...

Om tot een keuze te komen moet ik het immense depot in, geen straf.

Hier buitelen de meest ongelofelijke objecten over elkaar heen: toverstaffen uit Mali , prachtige gedecoreerde handbeschilderde antieke jachtgeweren uit Kalimantan, krijgsmutsen van schubdieren en apenhuid uit Borneo of minitieus gedecoreerde schelpen uit Japan. Door en door gebruikte houten deurklinken uit het Atlas gebergte en grijnzende doodshoofden uit Peru, bizarre carnavalskostuums uit Mexico en met primitieve krokodillen of gehurkte krijgers gedecoreerde krukjes uit Benin.  Rekken vol met schilden uit Nieuw Guinea met abstracte patronen...eindeloze rijen lang in het gelid.En zowaar een levensechte (opgezette) luiaard.

Om de vibe van die super kunstwerken te voelen zou je ze  zonder al te veel naambordjes, uitleg, glas, koordjes en andere maatregelen moeten tentoonstellen. Niets moet afleiden van de ziel, schoonheid en het stof van eeuwen van het 'ding an sich’.

Langzaam sprokkel ik mijn persoonlijke selectie voorwerpen bij elkaar: gebruikte, gehavende, doorleefde dingen. Als vertegenwoordiger van een breder thema dat in mijn eigen werk een belangrijke rol heeft; verloop van tijd en vergankelijkheid.

Wordt vervolgd.

Overzicht: