Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Rammelzee was anders; hij was zelf het kunstwerk
March 7 2012

Ik heb de in 2010 overleden graffitikunstenaar Rammelzee één keer ontmoet, begin jaren tachtig in Galerie Yaki Kornblit op de Willemsparkweg in Amsterdam. Dat maakte een diepe indruk op mij. Kornblit bracht als eerste New Yorkse kunstenaars als Dondi, Futura 2000, Quick en Rammelzee naar Nederland.

Het waren hoogtijdagen voor de graffiti. Keith Haring had zijn expositie in het Stedelijk Museum. Ik behoorde destijds tot de eerste lichting ‘graffitischrijvers’ in Nederland en dit waren onze helden. We hielden verhitte discussies over graffiti op doek. De grote vraag was natuurlijk of deze gasten niet hun streetcredibilty verloochenden.

Maar Rammelzee was anders. Hij was zélf het kunstwerk. Hij droeg vier zonnebrillen over een Tibetaanse muts en was omhangen met Afrikaans aandoende sieraden. Hij leek deels op de auto Kitt uit de serie Knightrider, deels op een futuristische samoerai met luipaardvellen om. En hij was gewapend. Met een speelgoedgeweer.

Rammelzee was ook rapper.Hij was te zien in Wildstyle, de beste film over hiphop, graffiti en breakdance, toen een nieuwe zwarte subcultuur. Hierin doet ‘Rammel’ een nasale freestyle rap, de ‘gangsta duck’ die later onder meer bands als The Beastie Boys en Cypress Hill sterk beïnvloedde.

Rammelzees graffitiwerk zou hem zijn hele bestaan als kunstenaar achtervolgen, ook in zijn schilderijen en objecten. Hij schreef er een manifest over: Gothic futurism. Daarin begon hij een symbolische oorlog tegen de standaardisering van het alfabet. Zoals monniken in de veertiende eeuw manuscripten verluchtigden met ornamenten, zo maakte Rammelzee een nieuw alfabet met ‘strijdbare’ letters voor de 21ste eeuw.

Hij bevrijdde de letter van de pagina en transformeerde ze tot collageachtige beelden van alles wat hij in New York op straat tegenkwam: teenslippers, zonnebrillen, zelfs luchtverfrissers.

Rammelzee mag dan dood zijn, zijn vrije geest leeft nog volop. Het Museum of Modern Art in New York eert hem nu met een expositie. Wie had dat gedacht toen hij dertig jaar geleden de stad onveilig maakte met zijn speelgoedgeweer?

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen