Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Ook was er een volwassen man in walrussenpak
May 2 2012

Het idee is simpel. Je vraagt videomakers van over de hele wereldomeen filmpje in te sturen van precies één minuut. Daarin moet alles worden verteld: het visueel equivalent van een snelgedicht, haiku of zelfs column. Een antwoord op de invloed van commercials en videoclips en passend in onze wereld die steeds sneller kijkt.

Winnaars van de jaarlijkse The One Minutes werden afgelopen weekend door een honderdkoppige jury gekozen in De Balie. Thema’s liepen uiteen van bewegende fotografie tot performance, en van ‘de ander’ tot ‘zoom’. Er werden zes filmpjes bekroond, die de Avro uitzendt in Kunstuur.

Demakers hebben absolute vrijheid en dan blijkt een minuut soms toch nog heel lang te duren. De kwaliteit wisselde nogal. Je werd over de wereld geslingerd van Marokkaanse paardenrennen naar een vuilnisbelt op de Solomon Eilanden, van een Chinese huiskamer naar Afrikaanse steppe, waar een giraffe tegen de wind in rende en zijn nek daarbij, met dank aan digitale techniek, achterover klapte.

Er zaten ronduit absurdistische filmpjes bij. De aardappeleters van Van Gogh letterlijk verbeeld: figuren rond een tafel met een zak gekookte aardappelen op hun hoofd waar ze zelf van aten. Of een ventilator die maar langzaam op gang komt doordat er een krop sla in blijft hangen. Eenmaal op stoom lazert hij van tafel. Minuut om. Einde film. Ook was er een volwassen man in walrussenpak – zijn billen onbedekt–die de ambitie had om het beest na te doen. Gênant.

De filmminuut Sarina van Tara Fallaux kon het af zonder flauwe vondst. Zij toonde voormalig ballerina Ineke van Zweden van het Nationaal Ballet, nu 81. Je ziet hoe zij zich, zichtbaar oud en vermoeid, onder pianomuziek eerst de bewegingen herinnert die ze eindeloos moet hebben gemaakt. Pirouetten, lifts… Dan danst ze in haar interieur (Modigliani aan de muur) traag een aantal passen uit een ballet, de nek lang, het haar opgestoken. Sierlijk en gracieus nog steeds. Een echo van diegene die ze eens was.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen