Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Hij verbindt het mooiste met het lelijkste
May 9 2012

Vorige week was ik voor het eerst met mijn dochters naar Parijs. Dat betekende eerst de Mona Lisa en dan de Eiffeltoren zien. Wat tussen al die duizenden mensen een ongelofelijk bouwwerk blijft.

Maar aan de overkant van de Seine lonkte het grootste centrum voor hedendaagse kunst: Palais de Tokyo. Afgelopen jaar werd het museumvoor 22 miljoen euro compleet gerenoveerd en vorige maand ging het weer open. Het grappige is dat je daar, eenmaal binnen, weinig van ziet.

Integendeel; de gigantische ruimte oogt als een fabriek die halsoverkop is verlaten. Wie binnenkomt, ziet afgebikte betonnen pilaren met de aantekeningen van de slopers er nog op en overal stoffige elektriciteitsbuizen. Door architecten Lacaton en Vassal bewust zo gelaten. Daarbij is het gebouw nu open naar alle kanten, als een dorpsplein. Meer een laboratorium dan een museum en met een experimenteel programma. Op de statige trappen richting de Seine waren skaters hun kickflips aan het oefenen. Dat interesseerde mijn dochters meer dan de kunst. Dan maar alleen naar binnen.

De openingsexpositie is samengesteld door de wereldberoemde curator Okwui Enwezor. Hij bracht hoge en lage cultuur en verschillende kunsten uit alle werelddelen als vanzelfsprekend samen. Zo zijn de ramen geprint als glas in lood met metershoge fragmenten uit strips. Een beetje als de roosvensters van de Notre Dame, maar dan in overdrive. WHAM, KABOOM, POW! Christian Marclays werk is, zoals Parijzenaars zeggen, ‘genial’.

De meeste indruk wekt de installatie van Sarkis, kunstenaar uit Istanboel. In een fotowand verbindt hij het mooiste met het lelijkste. Keiharde oorlogsbeelden gecombineerd met verfijnde Maria’s, verbonden door een lange, blauwe neonlijn als ware het een objectieve lat waarlangs wij schoonheid meten.

Museum Boymans Van Beuningen geeft Sarkis vanaf 2 juni de Onderzeebootloods in de haven van Rotterdam voor de creatie van een gesammtkunstwerk. Très cool.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen