Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Een slagschip voor moderne kunst
May 16 2012

Ze noemen het de badkuip, maar mij doet het meer denken aan een slagschip. Na jarenlange sluiting, de bouwperikelen en nu weer gedoe over de onderhoudskosten heerst er vooral veel negativiteit over het Stedelijk Museum. Na alle kritiek lijkt er weinig meer te verwachten. Vanaf 23 september zal het museumeindelijk weer open zijn. Zeggen dat het tijd is, is een understatement.

Toch is er ook ruimte voor een ander geluid. Bij een recente bezichtiging van de nieuwbouw vergat ik alle narigheid meteen. De verplaatsing van de entree naar het plein is bijvoorbeeld een gouden zet. Onder die indrukwekkende witte luifel is het lekker ruim en uitnodigend. Prachtige organische pilaren dragen het gevaarte van composiet, dat nu mooi aansluit bij het Japanse paviljoen van het Van Gogh Museum. Dat stond er altijd maar wat eenzaam bij. Binnen lopen oud- en nieuwbouwals vanzelf in elkaar over door geraffineerde ingrepen als doorlopende parketvloeren en zich herhalende boogramen. Er is een zachtgele buis met roltrap en een heldere routing. De futuristische filmzaal lijkt afkomstig uit Kubricks film 2001: A space oddysey en er schijnt weer daglicht door de glazen zon in demuurschildering van Karel Appel.

Hopelijk komt directeur Ann Goldstein met een superprogramma. Alleen met een geweldige inhoud, die net zo energiek is als het gebouw, komt het Stedelijk terug in de wereldtop. Amsterdam krijgt weer een kloppend hart. Met een nieuw restaurant en een boekwinkel. Met een espressobar op de eerste verdieping met uitzicht op die andere aanwinst: het Conservatorium Hotel. En met grootse verrassingen. Zoals de nieuwe kelderzaal, verzonken in het Museumplein en van gigantisch formaat, waar hopelijk veel internationale blockbusters zullen worden getoond.

Als nu nog die rampzalige fuchsiakleurige bankjes van de Deen Sven-Ingvar Andersson worden aangepakt, komt het ook goed met het hele Museumplein. Wie straks na een bezoek aan het vernieuwde Stedelijk niet blij naar huis gaat, heeft zwaar calvinistische genen. Een slagschip voor moderne kunst is het. Nu nog varen.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen