Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Het beeld laat zien hoe nietig de mens eigenlijk is
May 30 2012

En opeens was hij weg. De gouden reuzenschildpad van de Vlaamse kunstenaar Jan Fabre op de Apollolaan is er geruisloos vandoor gegaan. Weggekropen als een dief in de nacht op zijn oeroude poten, zijn rimpelige nek vanonder het schild fier vooruit gestoken, samen met de man op zijn rug. Hij stond daar nog wel zo perfect. Een bijna meditatief anker in de Beethovenstraat. Subliem in uitvoering. Geestig, theatraal en associatief. Een echt landmark.

De schildpad als metafoor voor het verstrijken van de tijd. Monument tegen de ijdelheid in de beste surreële traditie van Magritte en Ensor.

Zoals de goudglimmende cowboy (Fabre zelf) op de rug van het dier zit, terwijl deze traag maar onherroepelijk zijn weg gaat. Hij probeert de baas te zijn over het beest en de tijd. Niet, dus. Het beeld laat zien hoe nietig de mens eigenlijk is.

Searching for Utopia heet het. Mooie, weemoedige titel.

Bij mij roept het de herinnering op aan een vakantie, eind jaren zeventig. Ik was een jaar of acht en mijn ouders namen ons mee op vakantie naar Egypte, Kenia en de Seychellen, toen nog niet echt bekende reisbestemmingen.

Weken verbleven we op het paradijselijke eiland La Digue (bounty!) in een vervallen château gelegen tussen palmboomplantages. Onze huisdieren daar waren twee honderd jaar oude Galapagos reuzenschildpadden waar wij elke dag een ritje opmaakten. Als je een hibiscusbloem voor hun neus hield, liepen ze die achterna. En hoewel het niet snel ging, was het pure magie op zo’n oud en voornaam dier temogen zitten.

De organisatie van ArtZuid wil het beeld van Jan Fabre nu graag aankopen voor de stad. Een geweldig goed plan. Ze heeft zelfs al een behoorlijk bedrag bij elkaar, maar komt nog iets tekort. Vandaar dat er 14 juni een benefietveiling is in het Hilton Hotel. Ruim twintig kunstenaars, onder wie ikzelf, staan hiervoor een werk af. Dat resterende bedrag komt er vast. Zodat het gouden beest en zijn meester kunnen terugkeren naar onze stad.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen