Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Hoge buizen met lichtstralen erachter, als vuurwerk
June 6 2012

Mijn atelier ligt op een onooglijk industrieterrein op een nogal desolate plek, in de havens achter Station Sloterdijk. In tegenstelling tot het atelier bij de Nieuwmarkt waar ik tien jaar heb gewerkt, is hier geen afleiding. Het is stil, er kan gewerkt worden. Precies wat ik nodig heb.

Met de rafelranden van Amsterdam heb ik altijd wat gehad. Hier vind je nog oude goederenwagons die nooit meer ergens heen zullen gaan, onkruid tussen de rails. Niet elk stukje gevuld met bestemmingsplannen. Het is stad noch land en daardoor ongedefinieerd en open. Mijn uitzicht is industrieel; aan de ene kant de gigantische, tachtig meter hoge schoorstenen van de Nuonkrachtcentrale, aan de andere kant de autosloperij, pakketjes staal hoog opgestapeld alsof het beelden zijn. Een readymade.Om er te komen rijd ik een stukje over de ring.

Vandaag viel me opeens op dat er een metershoge tekst geplaatst is op het dak van een kantoorgebouw langs de weg. Er staat: IK HOU VAN JE. Na het bombardement voor mannenpakken en Kentucky Fried Chicken een verademing. Reclame voor de liefde? Of juist commentaar op deze tijd waarin alle intimiteit openbaar gewordt maakt?

De woorden zijn los van elkaar geplaatst op verschillende hoogten, zodat ze dansen. Hoge buizen met lichtstralen erachter, als ontploffend vuurwerk. Een beetje een vintage jarenvijftig lamp. Dat geeft het geheel iets lichtvoetigs: kermis en spektakel.Het idee dat de kunstenaar dit voor zijn geliefde of voor ons persoonlijk heeft neergezet, stemt vrolijk. Het doet denken aan het neonwerk I promise to love you van Tracey Emin. Of de kroonluchter HaHa HiHi van kunstenaar John Körmeling op Schiphol, waar het gelach bijna hoorbaar vanaf komt. En aan de regenboogkleurige neonsign van Ugo Rondinone op het New Museum in New York. Daarop staat Hell, Yes!

Ik weet niet wie het heeft geplaatst, en wanneer, maar het maakt dat mijn desolate landschap er vanmorgen een stuk minder eenzaam bij ligt.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen