Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Ensor was overal: in de strandhuisjes en de stormachtige lucht
June 13 2012

Voor de opening van een expositie van een bevriende kunstenaar moest ik in Oostende zijn. Zelfs in de zomer een desolaat aandoende kustplaats waar de wind vrij spel heeft en vrijwel alles onder het zand zit.

Het diner na afloop begon te laat. Ik dronk te veel. En werd uit mijn slaap gehouden door uren aanhoudend aritmisch gepiep en gekraak uit de kamer boven mij. Ik vroeg me af of Belgen de daad überhaupt wel kunnen volbrengen.De volgende ochtend keek ik tijdens het ontbijt uit over de Noordzee enmoest ik denken aan Brel. En aan Marvin Gaye, die hier vlak voor zijn dood woonde, berooid en in scheiding. In Oostende nam hij één van zijn grootste hits, Sexual healing, op.

Maar dit was ook de stad van de grootste Vlaamse schilder ooit. James Ensor. Absolute meester van maskerades. Colorist, ziener, humorist en vernieuwer in de kunst. Ik dronk filterkoffie in wat vermoedelijk Ensors favoriete hangout was: Brasserie du Parc, pure art deco. Waar toiletten nog lavatory heten en er mooie patronen staan gegraveerd in de melkglazen ramen.Opeens was Ensor overal. In de kinderfietsen met de draaimolenpaardjes die te huur stonden. In de verlaten, genummerde strandhuisjes. In de stormachtige lucht boven zee.

Het huis waar Ensor woonde, is nu een museum. Zijn moeder runde er een schelpen- en souvenirshop. In deze Wunderkammer moet de fantasie van de kleine James gevoed zijn. Door de opgezette kikkers met zwembroek die een dansje maken. Of door de hybride wezens in een vitrine, deels vis deels duivel. Door de zaagvissen, koralen, krokodillen, bootjes, kitschbeeldjes, chinoiserieën, schedels, en de kogelvissen aan het plafond. En natuurlijk door alle maskers: de clown met sigaar en monocle, de carnavaleske matroos met varkenssnuit, de grijnzende Chinezen, allen zo weggelopen uit zijn schilderijen.

Aan de kapstok hingen zijn zwarte mantel en hoge hoed. In de blauwe salon stond een houten stoel in de vorm van een schelp klaar achter de ezel.James Ensor kon elk moment binnenstappen.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen