Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Dat je iets van waarde vindt wat je eigenlijk niet zocht
July 11 2012

Een slapend meisje in bed. Een tak bloeiende kersenbloesem. Een fragment uit een 17de eeuws wandtapijt. Een dode spreeuw. Vroege ochtendmist in het Vondelpark. Al die dingen die er maar even zijn en een ongelofelijke schoonheid bezitten zijn kostbaar. Vergankelijk maar ook tijdloos en eeuwig.

Dat probeer ik te tekenen. Al 20 jaar, bijna dagelijks. Met simpele middelen; ballpoint op aan mij geadreseerde enveloppen. Van binnen vaak geel of vaal roze, op een mindere dag donkerblauw. De post en het toeval bepalen op welke kleur papier ik mijn tekening maak. Soms schrijf ik er een boodschappenlijstje op, dan weer een gedicht of een telefoonnummer maar meestal een tekening. Uiteindelijk vormen die tekeningen samen een visueel dagboek. Honderden zijn er zo ontstaan, bij het ontbijt, in restaurants (placemats tekenen ook lekker) en op reis.

Die bewaar ik in een oud koffertje van handzaam formaat. Als deze vol is plak ik ze in willekeurige volgorde op een groot doek. In een poging al die verschillende momenten eer te betuigen, de liefde te verklaren. Zo ontstaan mijn Collected Drawings, die wel iets hebben van een mozaiek. Een heilgdom voor het moment.

Het idee kreeg ik op reis door India, een land waarin alles, hoog en laag, arm en rijk, belangrijk en futiel door elkaar loopt. En waar toevalig houtjes van dezelfde afmetingen als mijn tekeningen in perfecte vierkanten opgestapeld lagen. Later, op zoek naar iets heel anders (een afbeelding van een tempel) zag ik dat ook houten wensbordjes in Japan, zogeheten ‘Ema’ dezelfde kleur en afmeting hebben. Onverwacht geval van serendipiteit, dat je iets van waarde vindt wat je eigenlijk niet zocht.

Ze bracht me in problemen, maakte me tot kluizenaar en is veeleisend maar toch zou ik niet weten wat ik zonder kunst had gemoeten. Kunst verzacht de melancholie dat al die momenten voorbijgaan. Biedt troost. En het delen van kunst maakt minder eenzaam.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen