Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Wie je bent geworden, wat had kunnen zijn...
July 18 2012

 ‘Ik heb nog wel wat mooie idealen, goed van snit hoewel ze uit de mode zijn, wie ze hebben wil die mag ze komen halen, vooral jonge mensen vinden ze nog fijn...’ 

Aan dit iedje van Boudewijn de Groot moest ik denken bij het opruimen van mijn kast. Elke bewaarde kaart of foto, (al dan niet vervaagd) roept een wereld aan herinneringen op. Wat volgt zijn mijmeringen over wie je bent geworden, wat had kunnen zijn... Vaak stemt dat weemoedig. Maar voor ‘The Youngwise’, een talkshow georganiseerd in de salon van de Stadschouwburg had ik graag wat weemoed over. Want wat blijkt? Die zien in het verleden van oudere kunstenaars een goudmijn voor een jongere generatie. Het idee voor ‘The YoungWise’ is even simpel als goed. Een jonge kunstenaar nodigt een oudere uit om te spreken over carriëre, inspiratiebronnen, veranderde maatschappij. Geconfronteerd met zoveel verleden werd me het traject wat ik heb afgelegd duidelijk. Ik voelde me opeens niet echt wijzer maar wel een stuk ouder. Eva Bartels was de Young die mij koos als haar Wise, vooral vanwege het bespreken van kunst op televisie. Bartels (bloemenkrans in het haar) is wat men modieus noemt een ‘slash artist’; multidisciplinair. Buiten performer, model en presentratrice schildert ze met een soms licht illustratieve inslag. De generatiekloof werd duidelijk toen de gastheer iedereen vroeg zijn telefoon vooral niet uit te zetten maar juist zoveel mogelijk te gebruiken. Dit om sociale media als twitter, webstagram en facebook te voeden.

Het werd een mooi gesprek. Over inspiratiebronnen, al dan niet wederzijds in film en muziek. Over het niet gebonden zijn aan een medium. Over Berlijn als eventueel kunstcentrum en dronken schilderen (levert zelden iets op.) Over schildertechniek (wel noodzakelijk.) En over discipline en de valse romantiek van het kunstenaarsleven. Of ik nog tips had voor La Bartels?

Ik heb haar de raad gegeven die ik ooit zelf van de Amerikaanse schilder Julian Schnabel kreeg: "Don’t get distracted”.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen