Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

"How can you hang on to a dream?"
July 25 2012

"Niemand ziet zoals wij doen Patti." Dit zei fotograaf Robert Mapplethorpe tegen zangeres Patti Smith over hun levenslange artistieke huwelijk.

In haar biografie Just Kids beschrijft Smith op ontroerende wijze de intense liefdesrelatie en levenslange vriendschap met Mapplethorpe. En hoewel beide meerdere relaties hadden-Mapplethorpe meer gay dan straight, en Smith met iemand anders trouwde-was er een magisch en onbreekbaar verbond tussen hen. Zielsverwantschap.

Heel beeldend beschrijft Smith de tijd samen in New York in de jaren zeventig. Vooral hun standplaats in het legendarische Chelsea Hotel, waar ze naast de kamer woonden van dichter Dylan Thomas die daar zijn laatste woorden schreef. Chelsea was de favoriete hangout van de toenmalige underground: Janis Joplin, Jimi Hendrix, Lou Reed, Salvador Dali en Andy Warhol. Zij waren elkaars muze en leefden samen voor de kunst. Smith gaf hem zijn eerste camera. Hij spoorde haar aan tot dichten. Ze werden allebei wereldberoemd. Mapplethorpe door zijn foto’s. Hij introduceerde homoerotische (soft)porno en sm in hedendaagse fotografie met veel duistere esthetiek die veel navolging kreeg. Smith met tekeningen. Maar vooral met haar optredens van gedichten op rockmuziek gezet. Ze werd een rolmodel; ultieme rockchick en bohemienne. Geldgebrek was er voortdurend. Smith sliep in Central Park, ze at soms dagen niet. Mapplethorpe werd zelfs gigolo op 42nd street. Smith betwijfelt openlijk of hij moeite had met deze bijbaan: cruisen zat hem in het bloed. En werd hem uiteindelijk fataal; hij stierf in 1989 aan Aids.

Smith schrijft in prachtige zinnen. Hier is een groot dichteres aan het woord. Haar inspirator is dan ook de dichter Arthur Rimbaud, voor wie ze een diepe bewondering koestert. Maar Mapplethorpe was de kunstenaar van haar leven, haar alles. Voor hem is dit poëtisch monument. Intiem geschreven en zo liefdevol als maar mogelijk is. Hun favoriete liedje was veelzeggend: "How can you hang on to a dream?"

Hun dromen en elkaar zijn ze in ieder geval altijd trouw gebleven.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen