Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Saint Laurent was pas 21 toen hij modehuis Dior overnam
August 29 2012

Kunstenaar Louis Majorelle was voor Marokko wat Walter Spies was voor Bali; een tweederangs schilder die naar een exotisch land trok voor het fijne klimaat maar eigenlijk om naakte donkere dames te schilderen. Zijn schilderijen zijn enigszins in de vergetelheid geraakt. Nu is hij alleen nog bekend om de Jardin Majorelle, een prachtige tuin vol bamboe, yucca, agave en overvloeiende vijvers die hij liet aanleggen in Marrakech rondom een knalblauwe villa. Echt beroemd werd Jardin Majorelle door de in 2008 overleden couturier Yves Saint Laurent die er zijn buitenhuis had.

Deze maand bezocht ik Jardin Majorelle tijdens Ramadan. Het was er 48 graden en uitgestorven.Om de hitte te ontvluchten zocht ik mijn toevlucht onder de palmbomen bij het graf van Saint Laurent, een griekse zuil met sobere gedenkplaat. Onder een sloom draaiende fan in een filmzaaltje uit de jaren 30 zag ik daarna L’Amour Fou , een prachtige documentaire over Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé. Daarin word verslag gedaan van de veiling van hun wereldberoemde kunstcollectie. Matisse, Mondriaan, Warhol en Velasquez, het hing allemaal bij hun thuis.

Saint Laurent was pas 21 toen hij modehuis Dior overnam waarna hij van zijn eigen label een miljoenenbedrijf maakte. Dat eiste een zware tol; hij ging zwaar gebukt onder de roem, werd steeds eenzamer en depressiever. En raakte aan de drank en drugs.

Hij omringde zich steeds meer met kunst; bronzen uit de Qing Dynasty, eeuwenoude Buddha’s, kelims uit het Atlasgebergte, de mooiste designmeubelen, ondermeer van Eileen Grey.

Na zijn dood veilde Bergé alles zonder al te veel gewetensbezwaren; voor hem waren het maar spullen. Maar voor Saint Laurent was het uitgesloten geweest te leven zonder de schoonheid van die verzameling. Het was zijn troost. Ook al werd de collectie uiteindelijk geveild voor 373 miljoen euro. L’ Amour Fou bewijst dat de rijkdom van kunst ligt in haar intrinsieke waarde. En dat geld en goede smaak een zeldzame combinatie is.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen