Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Alsof de kunstenaar iets te verbergen heeft
September 12 2012

Het is zoals met sneeuw, daarvan denk je toch dat het, eenmaal gevallen, allemaal hetzelfde is. Maar er is poedersneeuw, geribbelde sneeuw, smeltende, lichte- en geglazuurde sneeuw, samengedrukte- of uitgespreide sneeuw, natte sneeuw en stuifsneeuw. Eskimo’s hebben tientallen verschillende woorden voor sneeuw.

Die zouden er ook zouden moeten zijn om het wit te beschrijven in de schilderijen van kunstenaar Ger van Elk, nu te zien bij Grimm Gallery. Bestoven wit, vergeten-of groots wit. Slipper satijn wit, kattenvoetjeswit. Want wit is niet wit.

Van Elk, vader van de conceptuele kunst in Nederland nam voor zijn nieuwe doeken foto’s van een Spaans badplaatsje. Gewoon met zijn Iphone uit het raam van een hotel. Die liet hij vervolgens overzetten op doek en daarna schilderde hij met vele lagen witte verf de foto weer weg. Behalve dan de randen en zijkanten van het doek. Daar zie je restanten van de onderliggende foto zoals daken, ramen, balkonnetjes en blauwe lucht. Flarden van de realiteit. Soms schemert er nog van alles door dat wit heen, als spookbeeld. Echo van hetgeen er ooit was.

Wit in de kunst is op zich niet nieuw. Zo schildert Robert Ryman met kleine verftoetsjes wit op witte doeken. En gumde Robert Rauschenberg ooit Willem De Kooning’s tekeningen uit waardoor een wit vel overbleef.

In van Elks’ witte schilderijen zitten mespuntjes grijs, blauw, paars en oker. Hij noemt ze ‘conclusies’ en daar kan je van alles bij bedenken. Dat dit het eindpunt van de schilderkunst is bijvoorbeeld. Of dat het onmogelijk is een geldig beeld te creëren in een tijd van visuele overdaad. Sommige werken doen denken aan restanten van fresco’s waarvan delen van de muur zijn gevallen. Andere lijken de verbeelding van een vervagende herinnering. En bij allemaal is er die witte vlek die als waterval over het beeld zit. Alsof de kunstenaar iets te verbergen heeft. Of juist zichtbaar wil maken.

Vergankelijkheid kun je in elk geval nauwelijks treffender weergeven.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen