Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Ruimte voor experiment en vernieuwing
September 26 2012

Een open museum en vijf kunstbeurzen in één weekend, wat wil een mens nog meer. Amsterdam is cultureel echt ontwaakt.

Allereerst was er de nieuwe fotobeurs Unseen. Internationaal opgezet met allure en hopelijk een jaarlijks terugkerend fenomeen. De foto van een vogeltje neergestreken op een hand (inclusief miniscule gouddruppels) van de Japanse zenfotograaf fotograaf Masao Yamamoto kon ik niet laten hangen. Ook Amsterdam Drawing, kunstbeurs exclusief voor werk op papier opende voor het eerst. Goed initiatief en niet alleen een tekenaar. Steeds meer verzamelaars ontdekken gelukkig tekeningen.

En er was de langverwachte opening van het Stedelijk Museum. De eerst zo streng overkomende directrice Ann Goldstein lachtte zowaar veel en vaak en had daar alle reden toe: collectie en gebouw leven weer. Koningin Beatrix lachtte ook, zelfs bij het onflatteuze staatsieportret dat Luc Tuymans schilderde. H.M., zoals het werk droogjes heet is nadrukkelijk gebaseerd op een foto. Zeker niet standaard ‘mooi’ of gemakkelijk. Toch is het een goed portret. Omdat Tuymans Beatrix toont zoals ze zich moet voelen: enigszins vermoeid en bedroefd. In haar gezicht gloort het soort blauw dat de nabijheid van een ramp doet vermoeden, zoals wel vaker in het werk van Tuymans. Een intrigerend schilderij dat bij herhaald bekijken aan kracht wint.

Er zit ook verontrustend blauw in het portret dat Marlene Dumas schilderde van Osama Bin Laden. Dat maakt onherroepelijk dat het associaties oproept met de dood. De personificatie van het kwaad glimlacht hier als heilige. Op het formaat van een icoon.

Het Stedelijk heeft een prachtige collectie maar relatief weining middelen om zich te meten met MoMa of Tate. Als het zich wil onderscheiden zal het innovatieve jonge kunst moeten tonen, liefst van Nederlandse kunstenaars. Dus niet alleen blockbusters maar ruimte voor experiment en vernieuwing. Dicht op de ontwikkelingen. Die kunst laten zien waarin zowel schoonheid als gruwel, hoog en laag, het persoonlijke en algemene bij elkaar komt. Net als in het echte leven. Amsterdam is in ieder geval wakker.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen