Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Op klaarlichte dag werd ze beroofd en doodgeschoten
October 3 2012

Mijn medestudenten op de Rietveld Academie waren memorabel.

Zoals de Fin. Hij had lang blond haar, een spitse neus en groenblauwe ogen waardoor hij op een elfje leek. Zijn atelier was een voormalig snijzaal waar hij obsessief runetekens aanbracht op het blok waar voorheen kikkers werden ontleed. De laatste keer dat ik hem zag had hij geen voortanden, hield hij een fles rode wijn in de hand en had een T-shirtje aan. (Het vroor 3 graden.)

En je had het Oosterse het meisje dat alleen minirokjes droeg. Tijdens modeltekenen boog ze zo voorover dat je wel moest zien dat ze geen ondergoed droeg. Deed ze zo vaak dat het verveelde.

De Fries was een ravissante twee meter lange modeontwerper, altijd in eigen creaties van witleer. Met veren boa om. En de Israëlier maakte ijsjes van vissekoppen  die hij uitdeelde. Nu is hij een veelgevraagd kunstenaar. Maar wie ik nooit zal vergeten is Esther.

Esther Kroon had donkerblonde krullen en zat op kickboksen. Ze was een bijzonder getalenteerd fotograaf en zelfverzekerd in voorkomen en werk. Het stoerste meisje van de Rietveld.

Nog voor de academie had ze haar onderwerp gevonden: in Barcelona en Amsterdam fotografeerde ze straatkinderen in achterstandsbuurten. Daarbij was ze jarenlang assistente van Rineke Dijkstra. Op haar portretten zie je de kwetsbaarheid én kracht van kinderen. Bijna altijd vanuit laag perspectief kijk je tegen ze op en dwingen ze respect af. Zoals op een van haar bekendste foto’s: een zigeunermeisje in stippenjurk, kordaat met de handen in haar zij, haar mooi wapperend voor het gezicht, intens kijkend.

In 1992 ging ze naar Guatamala om een fotograaf te bezoeken die ze bewonderde. Daar werd ze op klaarlichte dag beroofd van haar camera en doodgeschoten. Ze was 25 jaar.

Nu brengen haar drie zussen een prachtig eerbetoon. Een boek met nooit eerder getoond werk dat vandaag ten doop gehouden wordt en een expositie in het Foam. Op deze manier eren ze haar niet alleen, ze zijn dichter bij haar gekomen.

Esther zou trots zijn geweest.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen