Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Opeens bloeien er zonnebloemen op het Museumplein
October 10 2012

En opeens was hij er, een rode draad dwars door Amsterdam gespannen. Zigzaggend over kruispunten en bruggen, door straten en tussen bomen, van het Museumplein naar de Amstel.

De rode draad markeert de Van Gogh Mile, een beeldende kunstroute die van het voor een verbouwing gesloten Van Gogh Museum naar de Hermitage loopt. Voor de wereldberoemde schilderijen van Van Gogh staan nu tijdelijk de toeristen in de rij aan de Amstel.

Kunstenaar Henk Schut nam Van Gogh’s tekening van een raam met lijn erin gespannen ter inspiratie en uitgangspunt voor de route. Middels een gratis app verschijnen tijdens de Van Gogh Mile virtuele ruimtes op je smartphone die met leven en werk van de meester te maken hebben.

Je kunt filmpjes starten en 3d animaties bekijken.En zo kan het dat er opeens zonnebloemen bloeien op het Museumplein en het Amstelveld in een plein in Arles veranderd. Daar schilderde Van Gogh Le Cafe du Nuit. In een mooie animatie ga je virtueel dwars door het raam van Van Gogh’s gele kamer naar zijn inspiratiebronnen: bloesems, uitgestrekte velden, cypressen.

Langs de route word je en passant de kwetsbaarheid van kunst gewaar in een video van een glasblazer aan het werk. Of hoor je in de onderdoorgang van de Kerkstraat krekels zingen terwijl op je telefoon de Vijzelstraat veranderd in een zandpad naar het zuiden. Er is niet veel fantasie voor nodig om Van Gogh met veldezel op de rug en strooien hoed op de Vijzelstraat te zien oversteken, op weg naar een motief.

Eenmaal op het eindpunt, de binnenplaats van de Hermitage, worden zijn brieven in alle talen geciteerd en luiden de klokken die Van Gogh in Amsterdam gehoord moet hebben: De Munt, Zuiderkerk, Rijksmuseum.

250 vergunningen en talloze rapporten gingen eraan vooraf. Maar nu geeft de 2,2 kilometer lange draad subtiel richting aan het kijken. Of zoals van Gogh zelf schreef : ‘De lijn is de weg, wees beslist in je eigen lijn.’

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen