Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Als je denkt dat je de betekenis vindt, grijp je toch weer mis
October 17 2012

Anish Kapoor is een intrigerende kunstenaar.

Wereldberoemd geworden met beelden als Cloud Gate, een gigantische roestvrij stalen blob in Chicago waar je jezelf en de wolken in weerspiegeld ziet. En met Orbit, zijn 100 meter hoge toren in Londen, het bizar gedraaide antwoord op de Eiffeltoren.

Twintig jaar geleden zag ik voor het eerst een beeld van hem. In Museum de Pont in Tilburg dat is gehuisvest in een voormalige textielfabriek, industrieël erfgoed waar hedendaagse kunst prachtig tot zijn recht komt.Of beeld, het was een gat in de vloer. Zo op het eerste gezicht een flauwe grap. Ik liep er dan ook bijna aan voorbij.

Maar dit gat, deze perfecte cirkel had een vreemd soort aantrekkingskracht waardoor je er naartoe gezogen werd. Eenmaal dichterbij voelde het als aan de rand van een vulkaan. Ondanks de dreiging zou je in de diepte willen verdwijnen.

Deze Afdaling in het ongewisse zoals het zwarte gat heet is eigenlijk maar een meter diep en gevuld met diepzwart pigment dat al het licht absorbeert. Tegelijkertijd wekt het de illusie van oneindigheid.

Dit beeld is onderdeel van een nieuwe tentoonstelling van Anish Kapoor Net zo intrigerend is een metershoge kom die is gevuld met Lapis Lazuli, puur blauw pigment. Deze kom hangt zodanig tegen de muur dat je er geheel in opgenomen word. En er makkelijk het heelal in kunt vermoeden. Oneindig ver maar hier heel dichtbij.

Ook is er een kanon dat met enorm kabaal rode waspatronen in de hoek schiet en daarmee een organisch rood spoor op de muur maakt. Met associatief resultaat: zijn het bloedstolsels, bloemen of is het een protest?

Hoe dan ook is het beeldhouwen op hoog niveau.

Goede kunst zoals die van Kapoor stelt vragen waarop je steeds opnieuw het antwoord moet zien te vinden. Steeds als je denkt de betekenis te vinden grijp je weer mis.

Precies dat is wat zijn werk doet. Je blijft in verbazing achter. Wat heb ik nou precies gezien? Wie het antwoord wil vinden moet toch eens naar Tilburg afreizen.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen