Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Een door de zon verkleurde luifel die landschap wordt
November 7 2012

Het zou een goddelijke ingeving zijn, een bliksemschicht, de vonk waarmee elk groot kunstwerk word aangestoken Iets dat een kunstenaar overkomt. Liefst op zondagmiddag terwijl hij van een glas rode wijn geniet,  waarna hem van boven verstaan wordt gegevenhoe hij met  woeste gebaren klodders verf naar een doek moet gooien. Wat dan een meesterwerk oplevert.

Inspiratie.

De duitse schilder Sigmar Polke maakte een mooi schilderij over de verwarring waarmee het begrip omgeven is. Met daarop slechts een zwarte driehoek en de tekst: ”Höhere wesen befahlen; rechte obere Ecke schwarz malen!”. (“Hogere wezens beveelden; rechterbovenhoek zwart schilderen!”) Polke spot effectief met de mythe van de grote kunstenaar die in contact staat met hogere machten, en laat tegelijkertijd in het midden of de bezieling van inspiratie haar oorsprong kan vinden in een bovennatuurlijke kracht.Inspiratiebronnen zijn overal, in alles. En dienen zich vaak onverwachts aan.

In de versleten kleuren van een slechtgedrukt logo op een onbeduidende verpakking. In de toevallige ruitvorm van een kapstok die een déja-vu oproept met het ruitjespatroon van een oud schoolschrift.

In een willekeurig kitschbeeldje op een vensterbank of de houding van het meisje dat op de tram staat te wachten. In de geur van geroosterde kastanjes (hoe kun je dat ooit vastleggen?) In een door de zon verkleurde luifel die daardoor landschap wordt. In een blaadje dat toevallig de perfecte schaduw van het profiel van je geliefde werpt.

In een heldere hemel die verloopt van lichtblauw naar mauve. In slootjes die zijn bevroren. In al het vluchtige dat eeuwig is.

Misschien is inspiratie de gave het uitzonderlijke in het alledaagse te zien. Ontvankelijk te zijn voor die onzichtbare geiser voor creativiteit.

Aan de kunstenaar de taak altijd bedacht te zijn op het moment waarop inspiratie zich aandient. Waarna de bezieling hem hopelijk  niet in de steek zal laten als hij daarmee aan het werk gaat.

Voor de zekerheid die hogere wezens toch maar in de gaten houden.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen