Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Leg maar eens uit dat die gekleurde trap een sculptuur is
November 14 2012

“Dat kan mijn kleine kind ook” hoor je mensen vaak zeggen zeggen bij een kunstwerk dat ze niet begrijpen. Hedendaagse kunst stuit vaak op onwetendheid en dat is jammer. Het leek me dan ook goed om in tijden van forse bezuinigen op kunstonderwijs wat kennis over te dragen.

Daarom liep ik afgelopen weekend met een halve schoolkas kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar door het Stedelijk Museum. Om geheimen te ontdekken in kunst en vooral zelf te schilderen. Daarmee kun je niet jong genoeg beginnen en zou je eigenlijk nooit mee op moeten houden.

Rennend door het museum achter die kinderen aan groeide mijn ontzag voor iedereen die in het onderwijs werkt. Want leg een jongetje van zes maar eens uit dat die grote gekleurde trap geen klimrek is maar een sculptuur van Donald Judd. Of dat meisje van zeven dat ze dat hondje beter niet kan aaien omdat het onderdeel is van een installatie.

Toch was het goed te doen. Want kinderen begrijpen kunst intüitief.

Hun fantasie is nog onaangetast. De werkelijkheid volkomen magisch. En dan is die rode geit, vrouw met zwevend hoofd of man met zeven vingers in dat schilderij van Marc Chagall volkomen normaal. En de vrouw met een vis op haar hoofd van Picasso prima in orde. Pas later wordt een kind zelfbewust en leert het die vrijheid jammer genoeg af. Dan tekenen ze opeens weer bomen zoals het hoort; bruine stam, groene blaadjes.

Mijn opa, die als kunstenaar veel tekenles aan kinderen gaf en zelfs eigen zijn lesmethodes bedacht geloofde in de poëzie van het kind. Hij nam het werk van zijn eigen kinderen dan ook heel serieus. Hij bewaarde elke kindertekening die mijn vader ooit maakte, met daarbij minutieus de datum, plaats, voorstelling en zijn opmerkingen.

Dat “je kleine kind het ook kan” klopt dus wel. Zelfs Picasso zei dat elk kind een kunstenaar is. De truc is om kunstenaar te blijven als we volwassen worden.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen