Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Brava voor de zacht sprekende Mevrouw Mu
December 6 2012

Tijdens het eerste Amsterdam Art Weekend kon je in de stad een overdosis kunst scoren. Georganiseerd door de Capital A Foundation en gewapend met een speciale app waren verschillende galerierondjes te maken door De Pijp, Jordaan of Centrum. Mijn eigen buurt Oud West bleek opeens vier (!) nieuwe galeries rijker.

Amsterdam gaat zijn hoofdletter steeds meer verdienen.

De belangrijkste galeries, het Stedelijk Museum en kunstenaarsinstituten De Ateliers en Rijksakademie deden allen mee en waren lekker laat open. Waar galeries voorheen voornamelijk ruzie hadden heerste opeens een zeldzame saamhorigheid. Wie weet dat er op korte termijn misschien zelfs weer een nieuwe Amsterdamse kunstbeurs komt. Capital Art Fair anyone?

Op de Rijksakademie kon je verdwalen in de voormalige kavalleriekazerne. Waar eens paarden van huzaren stonden zijn nu ateliers waar hedendaagse kunst wordt gemaakt en viel soms opeens een juweel ontdekken. Zoals de installatie A Childish Nothingness van de jonge Chinese kunstenares Xue Mu. In dit werk wordt het allerkleinste, meestal over het hoofd geziene stukje afval tot kunst, volgens Boeddhistisch principe. ‘Beauty is nothingness, nothingness is beauty’ staat op haar site.

Het niets is bij Mu: een verfrommeld papiertje, steen of vies stukje piepschuim, de plastic ring van een fles of miniscuul speelgoedpaardje. Die plaatst ze met nog wat vergeten spulletjes op een sokkel. Met daaromheen hun replica’s opgeblazen in polyester, gips en staal. Uitgevoerd door negen mannelijke kunstenaars die Mu had gevraagd hun interpretatie op zo’n nikserig object te geven. Het uitvergroten van iets ogenschijnlijk banaals als een papiertje of steen geeft onmiddelijk magie: vormen die buiten je gezichtsveld liggen worden letterlijk verheven.

Maar de opstelling roept ook vragen op. Krijgt iets nutteloos opeens betekenis als het getransformeerd is? Is het nog wel Mu’s werk of dat van de uitvoerende kunstenaar? Hoeveel van de wereld kun je uberhaupt kennen?

Brava voor de zacht sprekende Mevrouw Mu die je het kleinste opeens innig laat waarderen. Een fijne gedachte op pakjesavond.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen