Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Zon, maan, tulband en een grimmig kijkende pompoen
January 3 2013

Naar Schiphol ga je toch voornamelijk om er weer weg te gaan. Des te eerder lig je op dat lekkere strand of loop je door die mooie stad. Niet zo vreemd dus dat je bij Schiphol niet direct aan kunst denkt. Toch is Schiphol het gedroomde museum. Het is gratis, laagdrempelig, en er komt dagelijks een internationaal miljoenenpubliek. De kunstcollectie van Schiphol is overal te zien, nu totaal zo’n 60 werken. Vliegtuig vertraagd? Fijn! Eindelijk tijd om de kunstroute te doen.

Begin met de dependence van het Rijksmuseum, het eerste museum op een luchthaven. Die grote gouden dome op pootjes vol Oude Meesters als Ferdinand Bol , Jan Steen en Jacob van Ruysdael en een enkel doek van Karel Appel. Dan naar de Appel van Kees Franse uit 1975. Het metershoge houten meeting point waar je je naam op mag schrijven. (Wat ik meerder keren deed, alleen vind het nog maar eens terug.)

Tussendoor naar de monumentale, verlichte letters van staal van Marc Ruygrok die de reiziger manen verder te gaan: SO GO ON. En Langs de aanstekelijk humoristische kroonluchter van John Körmeling die in neon Haha Hihi knippert.

Ook mooi: Two incredible sitting black snowmen van Tom Claassen, zacht uitziende uit brons gegoten mannetjes. Goud gesleten inmiddels. En de Vier Seizoenen van Rob Birza, grote verlichte reliefs die ademen in pastelkleuren. Ze houden het midden tussen verkeerd gebakken koekjes, kinderkamerlampjes en monsters uit een getijdenboek: zon, maan, tulband en een grimmig kijkende pompoen.

Mijn favoriet hangt op een buitenmuur aan de A4: de Fibonaccireeks van Mario Merz . Gebaseerd op een getallenreeks die symbool staat voor eeuwigheid en groei. Met mooie losheid geschetst in rood en wit neon doet het denken aan een veertje of opstijgend vliegtuig naar het oneindige. Nu nog een galerie op Schiphol. Duty Free. Tussen stroopwafels, jenever en Delftblauwe klompjes. Waar de reiziger last minute kunst kan aanschaffen, van betaalbare edities tot handzame unica’s. See Art Fly.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen