Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Hij speelde een tango tergend traag en melancholisch
February 29 2012

’Het licht van de zee wil ik tevoorschijn halen,

probeer dat maar eens uit te leggen,

zegt hij...’

 

Zo begint een gedicht van Hagar Peeters dat staat in haar nieuwe bundel over de schilder Harry Wich.

Peeters maakte de bundel op verzoek van zijn weduwe, Dorine de Vos, ontwerpster van onder andere één van de mooiste hotels van Nederland: Villa Augustus in Dordrecht. (Als enige Nederlandse hotel opgenomen in Taschen’s Favourite Hotels.) Daar werd de bundel gepresenteerd ter gelegenheid vanwat Harry’s 85ste verjaardag zou zijn geweest.

Peeters verdiepte zich in Wich en hoewel ze hem nooit gekend heeft, blijkt uit haar teksten hoezeer ze hem heeft doorvoeld.

Wich was schilder van simpele rekwisieten op tafels maar ook van verstilde landschappen, De Chirico meets Morandi.

De gedichten werden afgewisseld met muziek van Tuur Floorizone. Hij speelt accordeon zoals Jimmy Hendrix gitaar speelde: innovatief en intens. In zijn handen is de accordeon een waanzinnig instrument dat hij liet huilen en zuchten en het vormde daarmee een perfect huwelijk met de woorden van Peeters. Hij speelde een tango tergend traag en melancholisch, en prachtig was het moment waarop hij alleen de maat nog maar tikte en de accordeon slechts lucht liet blazen. Dat klonk alsof de wind guur om het hotel huilde of als een oude man die zijn laatste adem uitblaast.

Wat mij terugbrengt bij Harry Wich… Wich probeerde in zijn schilderijen datgene te vangen wat eigenlijk niet te vangen is: het licht–en daarmee de werkelijkheid om te zetten in verf. Hagar Peeters heeft dat gezien en daar weer kunst van gemaakt, daarbij het dilemma van de schilder zichtbaar makend.

 

‘…en er is nog meer licht in licht van de zee

dan je kunt zien en dat stop ik in het schilderij

dat smeer ik er op met mijn allerlichtste maar toch niet witte verf 

maar zo zie ik het ik probeer het uit te leggen 

maar de zee onttrekt zich aan mijn uitleg’

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen