Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Een maanlandschap met cactussen, en door de wind schuingegroeide struiken
January 9 2013

Die middag sta ik met kunstenaar David Bade op de vlijmscherpe koraalrotsen van St. Jorisbaai op de noordkust van Curaçao, verstuivende mist van de Caribische zee in ons gezicht. In een maanlandschap met cactussen, en door de wind schuingegroeide struiken. Bade laat me zijn eiland zien.

We eten de beste red snapper ooit in Piscadera Bay. Op kapotte plastic tuinstoelen bij voormalig prostituee Rosa, die ook mierzoete ijsthee serveert. Half in zee ligt een verroestte parasol waar de hele middag slechts een bootje langsvaart, de kapitein met ontbloot bovenlijf, zijn dansende zoontje op de voorplecht.

Bade’s openluchtatelier. Waar de doeken als zeilen opbollen in de onophoudende Noordoost-passaat onder zijn tropische houten huis gebouwd op palen. Onnavolgbare gedachtespinsels op monumentale afmetingen, geschilderd in ongemeen felle kleuren. (Bade is kleurenblind.) Dwarrelende droombeelden uit het onderbewuste vermengd met de realiteit van dit taaie eiland. Bade serveert koffie uit een percolator met een stuk pistachetaart terwijl hij de muggen ontwijkt.

Op een schilderij heft een Picassofiguur het glas met een jonge schone, zwemmende toeristen erboven. Naast hen de werkelijkheid van de straat: achtergestelden en hulpbehoevenden verbeeld door een kwijlende grijsaard en een om hulp schreeuwende waanzinnige. Bade’s engagement is net zo waarachtig als dat van Goya een eeuw geleden.

Ook het idealistische instituut voor hedendaagse kunst dat hij samen met kunstenaar Tirzo Martha oprichtte getuigt daarvan. Zijn Instituto Buena Bista biedt jonge talenten de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen. Ze krijgen een eigen atelier, kunnen gastlessen volgen van artists in residence, krijgen kunstgeschiedenis, materialen en kunnen op MacBook’s aan de slag.

Op een overgroeid grasveld van het Instituto staat een gigantisch beeld dat gastkunstenaar Erik Habets net samen met leerlingen voltooide. Katrollen, pallets en palmbomen vormen een verweerd staketsel, iets tussen een in onbruik geraakte machine en een mensfiguur in. Een windmolen van palmbladeren torent boven het geheel uit, de bladeren zwiepen in de wind. David Bade’s culturele revolutie op Curaçao voltrekt zich in stilte.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen