Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Net een illustratie uit een sciencefictionstrip. Maar dan wel uit 1570.
January 16 2013

Misschien komt het doordat hij altijd onder een Rembrandt zat te ontbijten of is het genetisch bepaald maar Jan Six leeft voor de kunst. Oude kunst om te precies te zijn.

Six is telg uit een roemrijk geslacht; zijn verre voorvader was burgemeester van Amsterdam Jan Six I die door Rembrandt werd geportretteerd. Als jongetje had hij De Gouden Eeuw gewoon om zich heen: Hals, Ter Borch, Saenredam. Dat heeft hem gevormd.

Op zijn 26ste (!) werd Six hoofd Old Master Paintings voor veilinghuis Sotheby’s. Als expert ging hij kijken in België bij een familie die op zolder nog een schilderij hadden staan waar ze van af wilde. Six zag direct iets in het werk. Bleek een vroege Jan Lievens en bracht drie miljoen euro op, de hoogste prijs ooit betaald op een Nederlandse veiling. Ook ontdekte hij een uiterst zeldzaam zelfportretje van Rembrandt bij een regionaal Engelse veilinghuis.

Inmiddels is Six (altijd in pak met perfecte snit) kunsthandelaar in een statig pand aan de Herengracht, dat in alles de sfeer ademt van de oude wereld. Marmeren trappenhuis met ornamenten, stijkamers, gedegen bibliotheek en een rariteitenkabinetje. In de toonzaal van zijn galerie valt het mooiste diffuse licht dat een Hollandse Meester zich wensen kan.

Er hangt een prachtig los geschilderde mannenkop met 5 o’clock shadow waarvan Six vermoed dat het door Frans Hals geschilderd werd. Het raffinement waarmee het boordje van het overhemd van de man is uitgespaard in de onderlaag doet zijn vermoeden waarschijnlijk bewaarheid wordt.

Dan haalt Six een klein tekeningetje van de muur van Luca Cambiaso, Italiaanse Renaissance, met daarop figuren in futuristische blokvormen. Met vierkante hoofden en lichamen in puur geometrische vormen lijken dit wel robots. Supersnel getekend in sterk vereenvoudigde strepen en schaduwen. Net een illustratie uit een sciencefictionstrip. Maar dan wel uit 1570. Picasso maakte het kubisme misschien beroemd, Cambiaso heeft het uitgevonden. Het zou me niet verbazen als het straks op een veiling opeens heel veel opbrengt.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen