Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Op concept gebaseerde kunst stuit vaak op onbegrip
March 16 2013

Kan een idee alleen kunst zijn? Met die vraag worstel ik sinds ik de Britse conceptueel kunstenaar Roger Hiorns sprak in Londen.

Hiorns, een voorzichtige jongesachtige man met Justin Bieberlok en waterige blauwe oogjes werd beroemd met zijn installatie Seizure, waar hij middels een chemisch proces van kopersulfaat het gehele interieur van een arbeiderswoning in Londen overdekte met ultramarijn blauwe kristallen: maanlandschap ontmoet de grotta azzurra in Capri.

Het werd een bedevaartsoort voor hedendaagse kunst.

Uitzonderlijk want op alleen concept gebaseerde kunst stuit vaak op veel onbegrip. Het is veelal zonder op lijvig formaat geschreven uitleg moeilijk te begrijpen kunst die bedoeld lijkt om de culturele incrowd te pleasen. Behalve drie en een halve likkebaardende curator, museumdirecteur en criticus is het moeilijk te volgen. De arme nietsvermoedende kijker blijft vaak met lege handen achter, onbewust over het complot waar hij buiten wordt gehouden. En een complot is het.

De oervader van conceptkunst was natuurlijk Marcel Duchamp. Waarschijnlijk de eerste die ideëen bombardeerde tot kunst. Denk aan een reproductie van Mona Lisa met een snorretje erop. Of Fountain, een gewone pisbak die hij middels de signatuur “R. Mutt, 1917” tot kunst verklaarde. Daarmee gaf hij een totaal nieuwe gedachte aan een alledaags object. En schiep tegelijkertijd als eerste een nieuwe definitie van wat kunst kon zijn.

Conceptkunst heden ten dage heeft daar op voortgeborduurd. Soms met onbedoeld geestig effect. Zoals het kunstwerk dat uit kleeflijm bestond en te zien was op een kunstbeurs. De kunstenaar had in de hoek lijm op de grond gespoten. De bezoeker ‘voltooide’ het werk door er overheen te lopen. Veel uitleg van galeriehouder en begeleidende teksten ten spijt bleef over: een vuile vloer.

Maar Hiorns biedt hoop.

Nu wil hij graag een Boeing 747 begraven. De enige toegang tot het vliegtuig zou een een metersgroot gat in de grond zijn . Zodat het alleen in de verbeelding nog vliegen kan.

Misschien dat een idee op zich toch kunst kan zijn.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen