Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Ergens tussen het hoge en lage in
March 20 2013

Zoals voetballer Tscheu La Ling destijds met natuurlijk overwicht en een behendigheid van jarenlange training een bal in het goal kopte.

Zoals Alexander Ebert van Edward Sharpe and the Magnetic Zeros moeiteloos Man on Fire zingt op het ritme van de voetstappen van een ezel, twaalf bandleden naast hem in een rijdende koets die dwars door de straten van New Orleans trekt, voetgangers verbijsterd achterlatend.

Zoals de visboer, die vanzelfsprekend en blindelings Hollandse Nieuwe ontdoet van ingewanden en graadjes.

Zoals een huisschilder gedachteloos verf spat op een stofdoek.

Zoals tuinarchitect Piet Oudolf ontwerpt met de seizoenen waardoor tegelijkertijd afgestorven mossen naast bloeiende bloemen en grassen komen te staan.

Zoals de vuilnisman losjes hangend aan de zijkant van de vuilinswagen een zak naar binnen slingert.

Zoals Marlon Brando in Apocalypse Now “the horror’ prevelt terwijl hij zijn tekst maar half kent, door een vlieg wordt afgeleid maar als spoorzoeker vanzelfsprekend de weg weer vindt.

Zoals Dennis Hopper in dezelfde film een doorgefreakte fotograaf speelt.

Zoals chef Nobu Matsuhisa warme chocoladecake serveert: in een gouden doos, met pure toffee erin, siroop en huisgemaakt sesamijs en een eetbaar vlokje bladgoud erop.

Zoals schrijver Haruki Murakami schrijft over hardlopen, maar eigenlijk over filosofie in zijn boek Waarover ik praat als ik over hardlopen praat.

Zoals ontwerper Greg Lauren een deels assymetrisch jasje maakt van een gebruikte legertent en daarbij naast het handgeschreven label ook een 2ehands officiers knoop in de voering borduurt (en spare ernaast schrijft.) Zoals een slager karkassen aan een haak slingert.

Zoals Keith Richards en Mick Jagger perfect samenvallen met de gitaar en de zin 'Kissing and Running away' als mantra herhalen in het nummer 'Heaven'. Zoals Balinezen met wierook in de hand dagelijks offerandes bij bemoste afgodsbeelden plaatsen.

Een eindeloze lijst.

Met diezelfde moeiteloze inspanning zou ik graag willen schilderen. Ergens tussen het hoge en lage in. Om daar misschien de realiteit op zijn start te trappen.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen