Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Of hij viel dronken in slaap onder het biljart van De Kring
April 18 2012

Met zijn woeste snor had hij wel iets van een Franse machinist uit een naïef schilderij of van een Russische leeuwentemmer op doortocht. Zijn schoenen kwamen uit Milaan, jeans uit New York, riem uit Tokio en de zonnebril uit Bangkok. Ook had hij een collectie Amerikaanse stropdassen met de vreemdste dessins erop, van hangende druiventrossen tot wilde paarden en van pin ups tot cocktails. 365 stuks.

Rik van Bentum. Samen met vriend Jan Cremer vertegenwoordigde hij het woeste gebaar in de schilderkunst van de jaren zestig. Zijn werk hield het midden tussen action painting en Chinese kalligrafie. Onstuimige doeken bewerkt met teer, zand, goud en pigment in aardse kleuren. Met poëtische titels als Oud meisje en geestig ook: Kom ik heel teder bovendrijven, is het pas dinsdag.

Hij gaf les in Amerika, woonde een tijdje in New York en gaf les op de Rietveld Academie en was daar een inspirator. Onorthodox en onaangepast. Drinkebroer en wildebras. Schilderde soms jaren niet en ontwierp decors voor het Boekenbal. Of viel dronken in slaap onder de biljarttafel van De Kring. Als je in zijn lessen een tekening maakte die hem niet beviel, vroeg hij of je niet liever illustrator bij Libelle wilde worden.

In 1994 overleed hij. Als eerbetoon hingen zijn studenten naar oud-Italiaans gebruik affiches door de stad met daarop zijn naam, geboorte- en sterfdatum. Rechttoe rechtaan. Zoals Van Bentum was.

Na zijn dood werkte ik tien jaar in zijn atelier. Zijn weduwe vond dat de voormalig fabriek op de Binnenkant als atelier dienst moest blijven doen. En hoewel ik inmiddels vele ateliers verder ben, ben ik haar daar nog steeds dankbaar voor.

Van Rik van Bentum zijn er tientallen schilderijen, honderden tekeningen en een enkel beeld bewaard. Mijn favoriet: een besneeuwde stoel met bordje eraan met daarop de tekst Out to lunch.

Hoog tijd dat zijn werk weer eens te zien is. Al dan niet in combinatie met tijdgenoten.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen