Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Het mooist is Tropenlicht om 7 uur s’ ochtends, ondragelijk mooi bijna
January 23 2013

Er zijn oneindig veel soorten licht. Een lijstje favorieten:

1.Nachtlicht: Het zachtblauwe schijnsel van zeevonk, lichtgevende algen die in zee leven en 's nachts oplichten in de branding. Levert een lichtgevend blauwe vloedlijn op.

2.Magisch licht: Van vuurvliegjes, dansende vlammetjes in de nacht. Of van vissersboten die in het donker met hun lichtjes op inktzwarte zee een parelsnoer lijken te rijgen.

3.Mysterieus licht: Dat van de Melkweg en de sterren. Oud licht dat er eeuwen over deed om ons te bereiken. Breekbaar als een eirschaal, nevelig soms.

4.Hollands licht: Zacht en omfloerst maar vooral kraakhelder. Al eeuwen geliefd, denk aan Vermeer en Rembrandt.

5.Zomerlicht: schijnt vooral in interieurs van de 17de eeuwse Pieter de Hoogh. Die het liet binnenvallen met lange schaduwen alsof het eindeloos zomer is. 6.Abstract licht: Mondriaan.

7.Bedeest licht: Breekt mooi even en gelijkmatig. Valt in de kerkinterieurs van Saenredam en straalt in grijstinten en gebroken wit.

8.Poëtisch licht: Afkomstig van een zonsondergang, dat de lucht blond maakt als honing en dan langzaam een oneindig blauw kleurt waarbij sommige sterren al zichtbaar worden.

9. Winters licht. Zeker de laatste dagen alomtegenwoordig. Soms dof en onvoorspelbaar, dan weer zo fel dat het verblindt. De sneeuw reflecteert alle kleuren en laat het oplichten waardoor je waarneming verhevigd.Soms lijkt sneeuw blauw dan weer rood. Hallucinerend, alsof je extra wakker bent. En alle vormen lijken door het zwart/wit contrast heel grafisch. De wereld in oervorm.

10.Tropenlicht. Misschien wel het meest vruchtbare licht voor een schilder. Niet alleen omdat de zon in de Tropen hoger staat en feller schijnt. Maar vooral omdat het kleuren op hun zuiverst toont. Het is nietsontziend, warmer, geler ook. Op het heetst van de dag maakt het vormen haarscherp, kleuren vol en schaduwen dik en koel. Het mooist is Tropenlicht om 7 uur s’ ochtends, ondragelijk mooi bijna. De kleuren zijn dan op hun zachtst en lijken net geboren. Zeker dezer dagen licht waar ik veel naar verlang.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen