Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

En vintage Porsches, ook populair.
February 6 2013

Goed nieuws voor dolende creatieven. Voor diegenen met spirituele leegte of een algeheel gebrek aan inspiratie. Er is een bron waaraan de immer naar nieuwe beeldimpulsen hongerende kunstenaar zich kan laven. Die bron heet Tumblr.

Verzamelplaats op internet voor foto’s, teksten, citaten, links, clips en video's. Maar toch voornamelijk voor afbeeldingen, ontelbaar veel afbeeldingen die op de 92 miljoen blogs staan die Tumblr. herbergt.

Zelf afficheert Tumblr. zich als de site waarop ‘’s werelds meest creatieve personen’ actief zijn. Dat valt tegen. Veel blogs recyclen slechts beelden van andere blogs. En zo weer door, tot in het oneindige: Serge Gainsbourg en Jane Birkin. Jonge vosjes. Vrouwen turend over zee. Boshutjes, villa’s met overhangende palmbomen. En vintage Porsches, ook populair. Waar al die data is opgeslagen is en wat dat aan energie kost moet je niet te lang bij stilstaan.

Toch biedt Tumblr veel onverwachte schoonheid, afbeeldingen die makkelijk tot schilderij kunnen leiden. Zoals een ontroerend meisje op een gecraqueléerde foto in een jaren 70’s interieur, die verwachtingsvol de camera inkijkt. Een snapshot van overbelicht struikgewas in zwartwit, ‘s nachts ingefliltst in een perfecte compositie. Een azuurblauwe baai uit National Geographic. Of een broeierig Balthusmeisje, een borst naakt maar tegelijk vroom en eeuwig als in een portret van zeg, Rogier van der Weyden uit 1455.

De waterval aan afbeeldingen op Tumblr. heeft echter een bijwerking. Eenmaal losgezongen van zijn oorsprong, gerecycled en gereblogd is het ontdaan van elke inhoud. Elke afbeelding verwordt tot decoratie. Het is verleidelijk om voor de esthetiek van louter afbeelding te vallen. Het kan een mooie aanleiding zijn voor een kunstwerk maar echte magie ontstaat vaak pas in de vertaling naar schilderij: door langdurig kijken en voelen.

De vraag is hoe je je als kunstenaar tot deze stortvloed aan beelden verhoudt. Inmiddels komen er op Tumblr 25.000 nieuwe gebruikers per dag bij. Hoeveel nieuwe beelden dat oplevert wil ik liever niet weten.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen