Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

De tweeling is uit hout gesneden, kitsch maar ontroerend
February 20 2013

Modeontwerper Paul Smith zei: 'You can find inspiration in everything'.
 Alleen, eenmaal in Italië middenin de toch wat platte skicultuur is dat moeilijk vol te houden.De natuur is overweldigend, daar niet van. Grillige bergtoppen, rotsen en half besneeuwde dennebomen met roestkleurige takken; prachtig.

Maar wat te denken van die schreeuwend rode bodywarmers, knalroze broeken en lollige mutsen met paarse drakenstaarten of gifgroene pluisharen ertussen? Nu sneeuwvlokken tijdelijk het zicht op de natuur ontnemen en de neonkleuren overblijven is het adagium van Paul Smith dan ook ver te zoeken. En ik wil tekenen.

Dus maak ik een rondje door het Hotel waar ik verblijf, Alaska geheten (goeie naam) Smith’s uitspraak indachtig. Dan blijkt al gauw dat ik op een visuele goudmijn ben gestuit.

Het stevig gewoven gordijn in mijn kamer bijvoorbeeld met de bruingroene banen erop (niet meer vervangen sinds de jaren ’70) heeft de perfecte kleurstelling. De houten balken op het plafond zijn een architectonische verrassing met lekker grafische nerven.

De gigantische Tiroler koebel in het restaurant met zijn blauwleren band met mysterieuze witleren details prikkelen de verbeelding. Zijn het Tiroler wijsheden, vroeg-Christelijke insignes? Of gewoon doedels van een herder die zich verveelde?

De als sneeuwklokjes uit inmiddels vaalgeworden koper gevormde lampen, zouden ondanks het ongezellige spaarlamplicht het goed doen in een beeld.

Houtsnijwerk hangt er ook, type ‘zigeunerin met traan’; alleen zijn het hier tweelingbroers op blote voeten, minutieus uit eikenhout gesneden, pure kitsch maar ontroerend in hun naïviteit.

De vrolijke alpenbloemen op de badkamertegels zijn per ongeluk zo mooi dat ze in een tekening niet zouden misstaan.

Tot slot hangt in de lobby een verfomfaaide poster met een eenzame naaldboom op een witte sneeuwvlakte. Met handtekeningen van skikampioenen in verschillende kleuren eromheen en vouwlijnen die als spinrag over de verkleurde afbeelding lopen: pure poëtische schoonheid in het alledaagse. Zoals veel in dit vreemde skioord. Het is maar hoe je kijkt.

Thanks Mr. Paul Smith!

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen