Jasper Krabbé

Work / News / Books / Info / Blog

Het parool/Opium/ArtMen

Uit een op hol geslagen machine popt steeds popcorn
March 6 2013

De Duitse megaverzamelaar van hedendaagse kunst Christian Boros heeft een bepaald niet alledaags onderkomen. Een betonnen bunker uit WO II middenin Berlijn.

Daar hij woont hij in, of beter gezegd: hij woont erop. In een penthouse inclusief vrouw, kind, rinkelende gordijnen en een zwembad. Met vijf verdiepingen bunker onder zich, feitelijk zijn kelder, waar zijn gigantische verzameling hedendaagse kunst huist die op afspraak te zien is.

Deze bunker is een betonnen kubus met vier meter dikke muren, neoklassieke richels en rijen piepkleine nepraampjes die de illusie van een echt gebouw opwekken.Het werd neergezet als onderdeel van het megalomane Germania, uitgedacht doopr Hitler’s huisarchitect Albert Speer.

Na de oorlog deed het dienst als opslag voor exotische vruchten en werd het ‘bananenbunker’ genoemd. In de jaren negentig stond het bekend als de heftigste club ter wereld, met techno- en fetishfeesten. Die liepen zo uit de hand dat de politie ze verbood. (Club Berghain in een oude stroomcentrale heeft nu die reputatie.) Een plek met veel historie dus, zoals alles in Berlijn.

Eenmaal binnenin de bunker van Boros is het als in een onderzeeboot: enigszins claustrofobisch. Bij de ingang hangt een oude U-Boot-achtige telefoon (met draaischijf).Stalen deuren met grote hendels geven toegang tot Boros’ priveverzameling.

Op de halfvergane muren staan nog vaag geschreven fluoriserende letters.Het zijn aanwijzingen: 3.GeschoB, Rauchen verboten. Je ziet zelfs nog graffiti uit de tijd dat de bunker nog een club was.

Dan wordt duidelijk hoe goed de kunst hier binnen is.

Zoals de metershoge foto’s van sterrenhemels van Thomas Ruff die harmoniëren met brokkelige banen verf; of de hemel zich voorzet op de muur. Of een textielschilderij van Cosima von Bonin, dat een echo lijkt van een verhuisdeken die is gebruikt als isolatiemateriaal.

Ook de op hol geslagen popcornmachine, een kunstwerk van Michael Sailstorfer waaruit onophoudelijk popcorn popt, past hier perfect. De voormalige bunker ruikt nu zoet.

En zo dool je rond. Door de geschiedenis. Langs topkunst.

Het parool
Opium
PAULINA OLOWSKA
STEDELIJK
WIT
ArtMen